Dotaz okresní školní rady v Hustopečích ze 14. února 1915 ve věci ozdobování budov obecných veřejných škol

V následujících měsících se situace změnila natolik, že okresní školní rada v Hustopečích považovala 14. února 1915 za nutné položit zemskému výboru dotaz ve věci ozdobování budov obecných veřejných škol. Šlo jí o to zjistit, jaká barevná kombinace je v roce 1915 správná, zdali jsou zemské barvy na praporech seřazeny ve dvojici červená-bílá nebo červená-žlutá. Referent dr. Bartoloměj Baratta si od Bertolda Bretholze vyžádal odpověď, na jejímž základě pak 4. března navrhl, aby bylo školní radě sděleno, že za autentické moravské barvy platí červená a žlutá (zlatá). Tato odpověď byla po schválení ve schůzi zemského výboru začátkem března 1915 odeslána.

Citace:
C. k. okresní školní rada. Hustopeče, 14. února 1915: Ozdobování budov veřejných škol obecných. Dostupné online.
Bertold Bretholz: Die mährischen Landesfarben, 1. března 1915. Dostupné online.
Průvodní dopis z 1. března 1915 k přiloženým vývodům Bertholda Bretholze o dějinách zemského znaku a zemských barev markrabství moravského: Ozdobování budov veřejných škol obecných. Dostupné online.

Vývody Bertolda Bretholze z 1. března 1915 argumentačně stály na erbovní listině z roku 1462. Navázal v nich na své zpracování tématu z listopadu roku 1908, kdy od zemského výboru rovněž dostal za úkol ve smyslu dotazu učiněného ve sněmovním sezení 1. října 1908 napsat dobrozdání o zemském znaku. Podrobné zprávy obsahují vývody o dějinách zemského znaku a zemských barev Markrabství moravského.

Citace:
Bertold Bretholz: Gutachten in Betreff des mährischen Landeswappens, listopad 1908. Dostupné online.
Bertold Bretholz: Dobrozdání o zemském znaku, listopad 1908. Dostupné online.