Ankety k moravským barvám, vlajce a znaku

Vedle ankety Kolokvia moravských subjektů proběhnuvší během února až května 2012 byla téměř současně ve čtyřech okresech Zlínského kraje a v Brně provedena anketa k moravským barvám, vlajce a znaku. Vyvolal ji budoucí člen následně 27. prosince 2012 založeného spolku Za Moravu. Účelem šetření, jehož se zúčastnilo dvě stě občanů, bylo od nečlenů moravských politických stran a klubů získat jejich názor na moravské barvy a znak. Anketa si kladla za cíl zjistit, zda a jak skutečnosti odpovídá tvrzení Moravské národní obce o vysoké příchylnosti obyvatel Moravy k v roce 2007 politickou stranou Moravané představené (z historické červenožluté bikolóry 2. poloviny 19. století odvozené) a Moravskou národní obcí pak od roku 2009 prosazované vlajce mající podobu žlutého vodorovného pruhu nahoře, červeného dole, s červenožlutě šachovanou žlutě korunovanou orlicí se žlutým jazykem a zbrojí v modrém poli uprostřed.

Účastníci ankety volili mezi třemi vzory utvořenými dle pravidel převodu tinktur z barev převzatých z historicky užívaných znaků. Vybírali mezi bikolórou a dvěma variantami trikolóry v tzv. zemských barvách - vlajkami žlutočervenou, žlutočervenomodrou a bíločervenomodrou. Vlajky byly složeny pouze z vodorovných pruhů. Dotazování nezahrnulo heraldickou variantu - modrý prapor s šachovanou orlicí. Nejvíce hlasů dostala bíločervenomodrá trikolóra. Následovala ji žlutočervenomodrá trikolóra. Jako třetí se se značným odstupem umístila žlutočervená bikolóra.

Organizátoři na základě výsledku ankety došli k závěru, že novotvar vlajky z roku 2007 (s přidaným znakem) je oblíben převážně mezi jejími tvůrci a propagátory, přičemž takto neorganizovaní moravští občané dávají přednost tradičním moravským barvám.

Ještě výraznější byl výsledek ankety zkoumající povědomí o dvou variantách moravského znaku. Oproti anketě věnující se moravským barvám a z nich odvozeným vlajkám se jí zúčastnil poloviční počet respondentů. První orlice byla šachována červenostříbrně, druhá orlice červenozlatě. Pro červenozlatě šachovanou orlici hlasovala jen dvě procenta dotázaných.

Citace:
Anketa o moravských barvách. Dostupné online.