Návrhy úplně nové moravské vlajky

V roce 2011 navrhl Vladimír Olšanský vlajku vycházející z tinktur změněného moravského znaku z roku 1462. Vlajku tvoří žlutá, červená a modrá barva uspořádané do vodorovných pruhů. Na rozhraní žlutého a červeného pruhu Vladimír Olšanský u žerdi umístil změněný znak.

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3809.

Poznámka:
Podle autora vlajky Vladimíra Olšanského: "Moravskou vlajkou v našem provedení je list sestávající ze tří vodorovných pruhů. Vrchní žlutý symbolizuje jak zbroj, tak především polepšení (zlatá ze šachování orlice po problematickém polepšení), prostřední červený je červenou ze šachování orlice, spodní pruh je modrý (barva štítu). Bílo-červeně šachovaná orlice se žlutou zbrojí má na hrudi žlutou korunu s patriarším křížem na znamení velkomoravského království a cyrilometodějské tradice. Kříž byl zvolen podle kříže ze sousoší Cyrila a Metoděje, které v roce 2009 darovali mikulčickému památníku Velké Moravy příslušníci bulharské menšiny k výročí příchodu sv. Konstantina-Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu (24. května roku 863, tedy ne 5. července, na který den byl uměle určen státní svátek ČR). Autorem sousoší je bulharský sochař Emil Venkov. Volbou právě tohoto kříže současně došlo k původně nezamýšlenému přidání symboliky spojení s bulharským národem. Původním záměrem bylo ztvárnění koruny jako péřové (péřová koruna velkomoravských králů), ale kvůli jednotě s korunou na hlavě jsme od tohoto ustoupili. Svislá osa erbu je v 1/4 zleva, vodorovně začíná erb v 1/3 vrchního a končí ve 2/3 prostředního pruhu. Rozměr vlajky je 1500 x 900 mm (5:3)."

Citace:
OLŠANSKÝ, Vladimír. Návrh nové moravské vlajky a jeho zdůvodnění. Praha: Vladimír Olšanský. Materiál věnovaný Pavlovi Fojtíkovi 17. srpna 2011, 8. 8. 2011. 3 s.

Grafické detaily znaku původního návrhu byly postupem času vícekrát nepatrně pozměněny. Vexilologickým nedostatkem je použití znaku a poměr stran, kterým se vlajka odlišuje od poměru stran vlajky České republiky (2:3).

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3809.

Sám znak je v rozporu se znakem Moravy, který se znaky Čech a Slezska tvoří státní znak České republiky.

Poznámka:
S myšlenkou na použití cyrilometodějské symboliky přišel doc. PhDr. Lubomír Emil Vilém Havlík, DrSc. Eq. M. Vzhled znaku vytvořil Roman Čech.

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3810.

Poznámka:
Podle Vladimíra Olšanského byl znak přidán hlavně kvůli odlišení trikolóry od vlajky nizozemské provincie Severní Holandsko přijaté 22. října 1958, která vychází z barev provinciálního znaku. Stejnou vlajku mají Frísové v okrese Severní Frísko.

Tuto vlajku, která byla celkem často k vidění na různých akcích, přijímali někteří Moravané kladně, ale hodně záporně ji vnímala Moravská národní obec.

Poznámka:
Usnesení MNO k závěrům Moravského kulatého stolu z 9. srpna 2012: "Pro sjednocení moravské symboliky a zamezení narušování důstojnosti a kulturnosti akcí pořádaných Moravskou národní obcí, budou nadále na těchto akcích používány pouze moravské vlajky vycházející z historické bikolóry, případně tzv. markraběcí standarty, tj. šachované orlice v modrém poli. Ostatní vlajky s moravskými motivy budou považovány za spolkové či klubové zástavy. Pokud dojde k situaci, že takovéto zástavy budou veřejně prezentovány jako moravské vlajky, jejich nositelé a propagátoři budou z účasti na akci Moravské národní obce vyloučeni."

Citace:
Usnesení MNO k závěrům Moravského kulatého stolu z 9. srpna 2012. Dostupné online.

Později přišel Vladimír Olšanský s několika dalšími návrhy, jimž bylo společné jiné uspořádání žluté, červené a modré. Žlutá a červená barva zůstaly vodorovně a modrá se v podobě žerďového pruhu zaujímajícího třetinu délky listu přemístila k žerdi. Varianty byly odlišeny figurami, např. bíločerveně šachovaná moravská orlice doplněná "cyrilometodějským křížem" umístěná v modrém pruhu. Pod orlici byl umístěn nápis Morava napsaný hlaholicí.

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3810.

Ve svém druhém a třetím návrhu Vladimír Olšanský upustil od použití pozměněné moravské orlice. V horní polovině modrého pruhu je "cyrilometodějský kříž" a v dolní polovině pod novotvarem, který představuje cyrilometodějskou tradici, bíločerveně šachovaná moravská orlice. Jeden z návrhů má ve střední části modrého pruhu opět hlaholicí bíle napsáno Morava. Všechny tyto návrhy lze chápat jako snahu o nalezení nové podoby moravské vlajky co nejvíce se lišící od stávajících vlajek.

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3811.

Anketa Kolokvia moravských subjektů konaného 4. února 2012 veřejnosti předložila tři návrhy:

1) žlutočervenou vlajku se znakem,

2) dnes neznámý návrh Mgr. Ing. Milana Horáka

Poznámka:
Milan Horák ve své práci Milníky moravského praporu z roku 2013 uvádí jako vhodnou vlajku bíločerveněmodrou trikolóru s moravským znakem v žerďové polovině listu (bíločerveně šachovanou orlicí v modrém poli).

Citace: 
Milníky moravského praporu. Dostupné online.

a 3) návrh Vladimíra Olšanského. Anketa měla být ukončena 25. května 2012. Se zdůvodněním mnohokrát opakovaného hlasování z jednoho počítače byl návrh č. 3 20. května vedením Moravského národního kongresu vyřazen. Následně byl po dvou dnech stažen Milanem Horákem jeho návrh, a tak se stalo, že v anketě zůstala jedna vlajka, prosazovaná tradičně Moravskou národní obcí.

Citace:
Která z uvedených vlajek by se měla stát oficiální vlajkou Moravy?. Výsledky aktuální ankety. Dostupné online.

Poznámka:
Další anketa se objevila v roce 2017. První její varianta vyhlášená 1. září 2017 obsahuje šest vlajek: a) žlutočervenomodrá trikolóra uprostřed s bíločervenou orlicí s mečem, dvojramenným křížem a roztrženými okovy, b) bílomodrá bikolóra s platným znakem Moravy, c) bíločervenomodrá trikolóra s platným znakem Moravy v žerďové polovině listu, d) žlutočervenomodrá trikolóra s modrým štítem v žerďové polovině s orlicí podle vzoru a), e) žlutočervená bikolóra s červenozlatě šachovanou zlatě korunovanou orlicí s červeným jazykem a zbrojí v modrém poli uprostřed, f) vlajka s modrým žerďovým pruhem a červenožlutě čtvrceným polem. Druhá varianta ze září 2017 obsahuje osm vlajek: vedle návrhů z 1. září 2017 byla přidána vlajka s moravskou orlicí (tzv. modrá) a vlajka s modrým žerďovým pruhem s bíločerveně šachovanou orlicí v jeho horní části a žlutým a červeným vodorovným pruhem. Mezi vlajkami není uvedena vlajka navržená v roce 2015 Jaroslavem Nesibou. Anketu pravděpodobně iniciovala Moravská osvěta.

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3813.

Úvahy skupiny kolem Vladimíra Olšanského nad možnou novou vlajkou pokračovaly i poté, když byla v roce 2017 navržena žlutočervenomodrá trikolóra, do jejíhož středu byla dána další varianta pozměněné moravské orlice s roztrženými okovy na nohou, držící pravou nohou meč a levou nohou dvouramenný kříž s písmeny A a S v hlaholici.
 
Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3811.

Poznámka:
Má jít "o meč moravského zemského hejtmana, pocházející patrně z 2. poloviny 17. století, cyrilo-metodějský kříž ze sochy věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje v Mikulčicích na jihu Moravy. Tímto je připomenuto nejslavnější období moravské historie. Dále je orlici přidán zpřetržený řetěz jako dávný symbol víry v osvobození od cizí nadvlády. Dvojramenný kříž obsahuje znaky z hlaholice - abecedy, kterou Moravanům přinesli zmiňovaní věrozvěstové.".

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3812.

Vedle těchto aktivit kladoucích si za cíl nalezení možné nové moravské vlajky, byly zaznamenány i další. Moravskoslezská akademie pro vzdělání, vědu a umění se sídlem v Brně přijala začátkem roku 2008 vlajku tvořenou modrým žerďovým pruhem zabírajícím třetinu délky listu a žlutočerveně čtvrcené pole, jejímž autorem je Jaroslav Nesiba.

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3812.

I tato vlajka byla dále upravována. Měla se stát kompromisním řešením mezi moravskou orlicí a červenozlatě šachovanou orlicí. Tato vlajka je tvořena modrým žerďovým pruhem širokým třetinu délky listu a bíločervenožlutočerveně čtvrcené pole. Znak země Morava byl navržen podobně: korunovaná orlice se zlatou zbrojí a jazykem v modrém poli, pravá polovina orlice je šachována stříbrnočerveně, levá polovina je šachována zlatočerveně. Zároveň byla navržena i vlajka "nejvyššího představitele země Moravy" (modrý čtvercový list s upravenou orlicí, lem tvořen modrými, bílými, červenými a žlutými plaménky) a podobná vlajka "vyššího představitele země Moravy" (bez plaménkového lemu).

Citace:
Symbolika země Moravy. Dostupné online.