Definice historického symbolu Moravy statními a krajskými symboly

Moravská orlice je heraldický terminus technicus. Je popsána v zákonu o státních symbolech České republiky č. 3/1993 Sb., který je po ústavě České republiky a Listině základních lidských práv a svobod třetím nejdůležitějším zákonem republiky. Nic figurálně i tinkturami odlišného nelze zvát moravskou orlicí. Historický symbol Moravy je neměnný od svého začátku až dosud. Je definován statními a krajskými symboly.

Citace:
Státní symboly České republiky. Dostupné online.

Vlajku s moravskou orlicí tak 5. července 2019 vyvěsila např. obec Křetín, protože: "Tato vlajka symbolizuje Moravu. Vychází z nejstaršího dochovaného zobrazení moravské standarty ze 13. století a je ve shodě s velkým státním znakem ČR". Příspěvek k vyvěšení moravské vlajky v Křetíně zahrnul také obrázky s grafikami na Moravě v den státního svátku vyvěšovaných vlajek, přičemž žlutočervenou bikolóru s modrým štítkem se žlutočerveně šachovanou orlicí dle popisku užívá občanské sdružení Moravská národní obec. 

Moravská vlajka vyvěšená na Nové radnici v Brně
5. července 2019

Citace:
Moravská vlajka na křetínské radnici 5. 7. 2019. Dostupné online.

Moravská vlajka je vyvěšována i v jiné státní svátky a významné dny. V obci Jasenná byla moravská vlajka vyvěšena např. v Den vítězství 8. května 2017 společně s vlajkou České republiky a vlajkou obce Jasenná. Správné pořadí vlajek by mělo být (pohled pozorovatele): vlajka obce Jasenná (nalevo), vlajka České republiky (uprostřed), moravská vlajka (napravo).

Obecní úřad v Jasenné 8. května 2017

Lze pochopit možné argumenty pro nadřazení symbolu historické země komunálnímu, ale protože vlajka Moravy není oficiálním (zákonným!) symbolem, musí být vždy až jako poslední!
Neplatilo by to (snad) jedině v případě použití např. firemní vlajky/společnosti/instituce, která logicky také není oficiální (jen "reklamním/interním bannerem"), takže pak by platilo pořadí např.: 2. Morava+1. ČR+3. firma