Přijetí usnesení o vyvěšení a volba vlajky k vyvěšení

V případě obcí, jež se rozhodly 5. července vyvěsit vlajku, kterou ve svých dokumentech se zápisy usnesení označily jako moravskou nebo jako zemskou moravskou, a obcí, které se rozhodly vlajku nevyvěsit, nelze bez přímého pozorování či dotazování doložit, jakou vlajku považují za moravskou a jakou za ni nepovažují.

Citace:
Město Modřice. Zpravodaj 6/2019. Zprávy z radnice. Moravská vlajka. Dostupné online.

Moravská vlajka vyvěšená na radnici v Hodoníně
5. července 2019

Město Hodonín nabídlo v jubilejním desátém ročníku jedinečnou příležitost nahlédnout do dění, které proběhlo před a po rozhodnutí o vyvěšení moravské zemské vlajky na budově radnice. Umožňuje to znění zápisu k žádosti o vyvěšení moravské vlajky v Hodoníně, který předchází samotnému usnesení ze 4. června 2019: "obrátila se na nás Moravská obec se žádostí o vyvěšení vlajky, my jako město máme modrou vlajku s orlicí, ale ostatní města vyvěšují žlutou, nedokážeme říci, která vlajka je správná". Součástí zápisu je i naznačení možného dalšího postupu navrhujícího oslovení místní autority, aby předložila své stanovisko: "zkuste oslovit Masarykovo muzeum, která vlajka je oficiální a správná". 

Citace:
Zápis z 16. schůze rady města dne 4. června 2019. Bod 16. Žádost o vyvěšení moravské vlajky. Usnesení č. 981 a 982. Dostupné online.

O měsíc později byla vydána tisková zpráva městského úřadu ze 3. července 2019, v níž se oznamuje, že při příležitosti symbolického výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu v roce 863, v den státního svátku Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje 5. července Hodonín na radnici vyvěsí moravskou vlajku. Komuniké doprovází fotografie radnice s vyvěšenou vlajkou. 

Citace:
Na svátek Cyrila a Metoděje na radnici zavlaje moravská vlajka. Dostupné online.