Iniciativa Za vyvěšování moravské zemské vlajky

Vedeni snahou o to upozornit na historické státoprávní postavení Moravy před zrušením země Moravskoslezské v závěru roku 1948 začali Moravané po roce 1989 používat historickou žlutočervenou bikolóru i historický heraldický prapor s moravskou orlicí. Dokládá to fotografie publikovaná v populárně naučné knize Jiřího Pernese určené mládeži Československo 1946-1992. Černobílý snímek, na němž mohou být přítomny obě historické moravské vlajky, i když barvy bikolóry nejsou jasně rozpoznatelné a zřetelná je jen vlajka s moravskou orlicí, zachytil okamžik ze setkání českých a slovenských představitelů jednajících 28. října 1990 ve Slavkově u Brna o budoucím státoprávním uspořádání Československa, kdy mezi okolostojícími občany projíždí auto. Jiný záběr lidí čekajících toho dne u slavkovského zámku na příjezd politiků je barevný a vedle historického praporu s moravskou orlicí je na něm vidět historický žlutočervený prapor.

Citace:
Václav Havel a Slavkov u Brna. Dostupné online.
PERNES, Jiří. Československo 1946-1992. Dějiny v obrazech. Občanské fórum a Veřejnost proti násilí zaručí jednotu země. Praha: Albatros, 1997.

Vexilolog Pavel Fojtík chápe bez ohledu na vzhled vlajky aktivitu vyvěšování moravské vlajky jako snahu po lepší moravské identitě, podle jeho slov pošlapané zásadním způsobem zrušením země Moravskoslezské zákonem č. 280/1948 Sb. Podle Jiřího Pernese bylo záměrem úplné ovládnutí společnosti a "vytvoření nového člověka": "Záměrně nové kraje stanovili tak, aby se nekryly s hranicemi historických zemí. Hlavním důvodem byla snaha komunistů o zrušení stávajících struktur a maximální oslabení vazeb občanů na minulost.".  

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3819.
Komunisté zrušili samosprávu Moravy, aby zbořili tradice, říká historik. Dostupné online.
Zákon o krajském zřízení, č. 280/1948 Sb. Sbírka zákonů republiky Československé, částka 101, s. 1581-1610. Dostupné online.

Federální shromáždění České a Slovenské Federativní republiky 9. května 1990 uznalo, že "považuje zrušení země moravsko-slezské od 1. ledna 1949 v rámci nového územně správního uspořádání za akt nespravedlivý a poplatný totalitní byrokraticko-centralistické praxi, za krok, který byl v rozporu s principy demokracie a samosprávy, a který tak podstatně přispěl k deformovanému vývoji československé společnosti. "  

Citace:
Usnesení Federálního shromáždění č. 212 o obnovení moravsko-slezské samosprávy z 9. května 1990. Dostupné online.

Tím ale snaha státu o napravení postavení Moravy v něm v podstatě skončila. Žádný ze dvou návrhů zákona o zemské samosprávě České republiky předložených poslanci v České národní radě v březnu 1992 totiž nebyl schválen. 

Citace:
Česká národní rada 1992. Návrh poslanců České národní rady na vydání zákona České národní rady O zemské samosprávě České republiky (zemské zřízení) [online]. [cit. 2019-09-09]. Dostupné online.
Česká národní rada 1992. Návrh skupiny poslanců České národní rady na vydání zákona ČNR ze dne........ 1992 o zemské samosprávě v České republice [online]. [cit. 2019-09-09]. Dostupné online.

Návrh z 6. března 1992 v důvodové zprávě poznamenává, že "možnost stanovit symboly a znaky je aktuální zejména pro zemi Moravskoslezskou, protože Morava a Slezsko mají své historické znaky." 

Citace:
ČNR 1990-1992. Tisky. Zvláštní část k § 1 - 8 a 51. Dostupné online.

Do všeobecného povědomí vstoupila žlutočervená bikolóra doplněná o znak v roce 2010 díky občanskému sdružení Moravská národní obec, která připravila první ročník akce spojené se státním svátkem 5. července pojmenované Za vyvěšování moravské zemské vlajky, která ze své podstaty jako projev moravanství vzbuzuje sympatie. 

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3803.

Mnohými obcemi je moravská vlajka vyvěšována i jindy (např. v Uničově to v roce 2010 bylo i 1. října 2010 při příležitosti 600. výročí zvolení markraběte Jošta Lucemburského římským králem, v roce 2012 zde byla moravská vlajka vyvěšena, aby jí bylo připomenuto 420. výročí narození Jana Ámose Komenského dne 28. března). 

Citace:
Uničovský zpravodaj. Uničov: Roč. 2010, čís. č. 16, s. 8.
Uničovský zpravodaj. Uničov: Roč. 2012, čís. č. 5, s. 6.
Uničovský zpravodaj. Uničov: Roč. 2013, čís. č. 6, s. 8.

Díky upřímnému moravskému vlastenectví, a také kvůli neznalosti problematiky, a s upřímnou vírou, že žlutočervená bikolóra se znakem je skutečně historickou moravskou vlajkou, během let narůstal počet obcí, které se nějak zapojily do této iniciativy a vyvěsily 5. července žlutočervenou bikolóru se znakem. Občané byli mnohými zúčastněnými městskými a obecními úřady často zpravováni, že tato vlajka je moravskou zemskou vlajkou, a dokonce, že v moravském znaku je orlice šachována červeno-žlutě, jak to dokládá např. Uničovský zpravodaj.   

Citace:
Uničovský zpravodaj. Uničov: Roč. 2010, čís. č. 12, s. 8.

Pojem "historická vlajka Moravy" je při používání názvosloví možné použít jen tehdy, když jde o vlajku přesně v té podobě, v jaké existovala v době do roku 1948. To ale není případ žlutočervené vlajky se znakem. A ke žlutočerveným barvám se v minulosti ani zdaleka nehlásili všichni Moravané. 

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3804.

Pro žlutočervenou vlajku se znakem používanou na Moravě zvláště po roce 2007 se rozhodně nedá používat pojem "moravská zemská vlajka". Je to jednak proto, že v územně správním členění České republiky země Morava neexistuje, a je to proto, že žlutočervená vlajka se znakem jako vlajka Moravy nikdy neexistovala. Je možné používat obecné pojmy jako "moravská vlajka" či "vlajka Moravy". Tím, že byla žlutočervená vlajka se znakem za vlajku Moravy prohlášena jednou organizací - Moravskou národní obcí, z ní udělala velice diskutabilní záležitost.

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3804.

Protože, jakkoli jsou její úmysly upřímné, poskytované informace, které tuto vlajku propagují, vedle toho, že nejsou přesné, jsou podávány jednostranně až účelově. Nezdá se totiž, i když se žlutočervená bikolóra od poloviny 19. století užívala, že by "prapory v těchto barvách zdobily nejen sídla zemských institucí, ale i nejrůznější lidové vlajkoslávy, a to až do zániku zemské samosprávy v roce 1948".

Citace:
Moravská vlajka. Informační materiál Moravské národní obce. Dostupné online.

Červenožlutá bikolóra se sice užívala, ale určitě ne všude. Tvrzení, že byly žlutá a červená Moravanům uděleny jako zemské barvy, také není správné. I v samotném erbovním listu císaře Fridricha III. se píše o změně barev orlice v moravském znaku, a z toho rozhodně neplyne, že žlutá a červená jsou moravskými barvami, a to dokonce již od roku 1462.

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3805.

Fridrichův erbovní list nezmiňuje, že by se jako moravské zemské barvy stanovily žlutá a červená. Heraldické zvyklosti o odvozování zemských (i městských) barev také vždy respektují barvu štítu. 

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3805.

Otázkou také je, proč je ve znaku doplněném na žlutočervenou bikolóru žlutočerveně šachovaná orlice. Tato orlice totiž není platným znakem Moravy. V poskytovaných materiálech a zveřejňovaných článcích se opakující tvrzení, že moravská orlice ve velkém státním znaku České republiky, a tím i moravská orlice na vlajce prezidenta republiky, nemá správné tinktury, se mýlí. 

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3805.

Platnou podobu moravského znaku stanovily zákony o státních symbolech z let 1920, 1990 a 1993 přijaté nejvyššími státními orgány svobodného státu. Stříbrné a červené šachování moravské orlice respektovalo i protektorátní vládní nařízení (č. 222/1939 Sb. z. a n.). Vychází se z předpokladu, že se jedná o všeobecně známý symbol, a o znaku Moravy se přímo hovoří v důvodových zprávách k návrhům zákonů.

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3805.

Důvodová zpráva k návrhu zákona z roku 1920 uvádí, že "znak moravský a slezský nepotřebuje zvláštního vysvětlení, pouze se poznamenává, že šachování moravské orlice bylo zvoleno červené a stříbrné, nikoliv červené a zlaté, jaké někdy hlavně v době Habsburské bylo užíváno."

Citace:
Zasedání Národního shromáždění československého roku 1920. Tisk 2659. Zpráva výboru ústavního o vládním návrhu zákona tisk č. 1773, kterým se vydávají ustanovení o státní vlajce, státních znacích a státní pečeti. Dostupné online.

Bíločerveně (stříbrnočerveně) šachovaná orlice se objevila během 1. světové války jako jeden ze symbolů boje za osvobození českých zemí a Slovenska. Objevila se v dubnu 1919 v době před přijetím definitivních symbolů ČSR ve šrafované podobě v tzv. sdruženém znaku také na dvou papírových platidlech (státovky v hodnotě 1 a 50 korun). 

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3806.

Je proto nemístné odvolávat se na Fridrichův erbovní list z roku 1462 a zdůvodňovat to tím, že šachování orlice dle svého znění změnilo "na věky". Tuto listinu není možné povýšit nad legislativu suverénního státu. Tím by byla popřena svrchovanost od roku 1918 nejprve československého a od roku 1993 českého státu, které měly a mají právo si svobodně stanovovat své vlastní státní symboly. 

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3806.

Moravská národní obec, která propaguje zlatočerveně šachovanou orlici, překvapivě ve vlastním znaku používá stříbrnočervenou orlici, ovšem s roztrženým řetězem na pařátech a se zlatým obdélníkem a černými písmeny MN/O na hrudi.

Citace:
Stanovy Moravské národní obce, článek 4, odst. a. Dostupné online.

Velice překvapující je to, že Moravská národní obec modrou vlajku s bíločerveně šachovanou orlicí prohlásila za svůj symbol: "Moravská národní obec užívá jako spolkový prapor modrý obdélný list (2:3), na němž je uprostřed umístěna bílo-červeně šachovaná, heraldicky vpravo hledící orlice, se žlutou královskou třícípou korunkou, žlutou zbrojí a s červeným jazykem. Oko orlice je bílé. Obrys figury je zvýrazněn černou konturou. Výška orlice se rovná 75 % šířky praporu."

Citace:
Stanovy Moravské národní obce, článek 4, odst. b [online]. [cit. 2019-09-05]. Dostupné online.

Pavel Fojtík toto vykládá tak, že si MNO chce pro sebe přivlastnit jako spolkovou vlajku nejvhodnější vexilologický symbol Moravy. 

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3806-3807.

Nelze tvrdit, že v roce 1848 moravský zemský sněm potvrdil a uzákonil moravský zemský znak a moravské barvy, že došlo k zavedení moravské vlajky moravským zemským sněmem. Návrh moravské ústavy z roku 1848, jejíž § 6 kodifikoval zemské barvy, nikdy nenabyl právní moci. Bylo až věcí dalšího vývoje, že se tyto barvy prosadily a dostaly do jistého užívání, a zlatočerveně šachovaná orlice byla konečně schválena až v roce 1915, jako součást rakouského státního znaku.

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3807.