Kniha Vincence Brandla pro každého Moravana, kapitola Znak čili erb zemský

Na to, že "starší erb, totiž bílo- a červeno-šachtovaný orel, v následujících stoletích, bať až do nynější doby v úředních spisech a potřebách se udržel.", poukázal i moravský zemský archivář Vincenc Brandl v roce 1863 ve své práci Kniha pro každého Moravana, v kapitole Znak čili erb zemský, v níž citoval archiváře Josefa Chytila. Kniha byla vydána u příležitosti tisícího výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu, s cílem podpořit národní a historické povědomí a je národopisnou a místopisnou publikací určenou pro širokou veřejnost.

Citace:
BRANDL, Vincenc. Kniha pro každého Moravana. Znak čili erb zemský, 1863. Dostupné online. S. 51-52.
Kniha pro každého Moravana. Národní listy. 1862, roč. 2, čís. 284, s. 1-2. Dostupné online.

Ve druhém rozmnoženém vydání je text této kapitoly dále podstatně rozšířen: "Nastává otázka, kterak to přišlo, že od několika let se užívá v erbu zemském orlice červeno-žlutě kostkované?"

Citace: 
BRANDL, Vincenc. Kniha pro každého Moravana. Znak čili erb zemský, 1893. S. 43-46.

Téhož roku se v Brně konala slavnost k uctění tisíciletého výročí od příchodu Cyrila (Konstantin) a Metoděje na Velkou Moravu. Místnosti čtenářského spolku byly 25. srpna 1863 vyzdobeny slovanskými trikolórami, černožlutými (rakouské barvy) a červenobílými prapory, označenými novináři z Klagenfurter Zeitung za moravské.

Citace:
Mähren. Brünn, 25. August. (Das czechische Fest). Klagenfurter Zeitung. 31. srpna 1863, čís. 197, s. 786-787. Dostupné online.

Poznámka:
Klagenfurter Zeitung, 31. srpna 1863, č. 197, s. 786: "Wer heute durch die Straβ Brünn´s geht, begegnet öfters als sonst der Czamara, namentlich sind es Jungen im Alter von etwa fünfzehn Jahren, die "national" einherschreiten. Der Leseverein "Spolek" hat sechs Fahnen, zwei slavische Tricoloren, zwei schwarzgelbe und zwei rothweiβe (mährische) Fahnen ausgesteckt."

Národní listy psaly jednoduše o praporech v národních barvách.

Citace:
Národní slavnost v Brně. Národní listy. 26. srpna 1863, roč. 3, čís. 198, s. 1. Dostupné online.

Poznámka:  
Národní listy, 26. srpna 1863, č. 198, s. 1: "Včera a dnes jest hlavní město družné Moravy svědkem slavnosti, která skvělým jsouc důkazem bratrství a vzájemné lásky Čech a Moravy zároveň důležitou jest pro život náš národní i politický. Morava i Čechy úplně pochopily důležitost tu. Z Čech putovali tisíce na Moravu, a tato důstojné uchystala přivítání hostům bratrům svým. (...) Již od rána ozdobeny jsou místnosti čtenářského spolku uprostřed velkého náměstí množstvím praporův v národních barvách."

Moravským znakem a barvami se jen o několik dní později zabýval i německý moravský tisk hájící barvy žlutou a červenou. Podrobně se znakem a jeho historií zabývá Brünner Zeitung, který přinesl i latinský text příslušné části Fridrichovy erbovní listiny. Edice části textu měla být důkazem toho, že se jednalo o znak Markrabství moravského a nikoli privilegium udělené pouze stavům.

Citace:
Das Wappen und die Landesfarben Mährens. Brünner Zeitung. 13. září 1863, čís. 209, s. 1715-1717. Dostupné online.