Moravská vlajka dnes

V článku Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část zveřejněném v časopise Vexilologie Pavel Fojtík na otázku, zda může existovat moravská vlajka, odpovídá, dle svého názoru na rozdíl od takto jím vykládaného údajného stanoviska k věci Vladimíra Růžka, kladně.

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3799.

Vladimír Růžek se však svým textem Několik poznámek k moravskému praporu zveřejněným v roce 2013 ve stejném časopise staví proti novotvaru vlajky MNO a jeho předobrazu z poloviny 19. století a zároveň za jediný správný považuje historický prapor, a to pro jeho sílu nejstaršího dokladu. 

Citace:
RŮŽEK, Vladimír. Několik poznámek k moravskému praporu. Vexilologie: zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2013, čís. č. 169 (2013), s. 3325-3326, 3328-3331. Dostupné online.

Existence vlajky se symbolickým významem, vztahující se k moravskému území, ačkoli je v současnosti bez přímého právního základu, je možná. Dokladů tohoto typu v dnešní Evropě, které tento argument podporují, je docela dost. Vlajky jsou běžně používány například pro historická francouzská území, i když ve Francii z většiny hranice těchto historických provincií departementy nerespektují. 

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3799.

Právní postavení takových francouzských historických vlajek je podobné, jako je tomu u vlajky Moravy, bez ohledu na její podobu, protože Morava jako jednotný územní celek dnes ve správním členění České republiky není. I tak je ale moravská orlice (symbol Moravy) ve znacích a na vlajkách krajů rozkládajících se na zcela moravském území na čestném místě, u dalších pak ve druhém poli. Dokládá to jednoznačně, že Moravě se v symbolech státu a jeho regionů záměrně projevuje patřičná úcta. 

Citace:
FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 2. část. Vexilologie : zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2019, čís. č. 192 (2019), s. 3800.