Příspěvek Politické zemské barvy Moravské Aloise Vojtěcha Šembery v časopisu Týdenník

Když byl 4. května 1848 v časopisu Týdenník uveřejněn příspěvek Politické zemské barvy Moravské Aloise Vojtěcha Šembery, stalo se tak zřejmě v reakci na dopis Václava Kozánka, bratra Jana Kozánka, Janu Ohéralovi odpovědnému redaktoru Týdenníku z 27. dubna 1848 v záležitosti sporu o prapor národní gardy v Přerově, který tam probíhal na jaře roku 1848.

Citace:
ŠEMBERA, Alois Vojtěch. Politické zemské barvy Moravské. Týdenník, listy ponaučné a zábavné. Brno: 4. května 1848, čís. 18, s. 139.

Poznámka:
Dopis Václava Kozánka Janu Ohéralovi z 27. dubna 1848: "Velectěný, velevážený pane redaktore! Již po nějaký čas panuje u nás v Přerově mezi ouřednikami a některými poněmčelými přerovskými obyvateli z jedné a mezi ostatními, naší svaté národnosti oddanými z druhé strany, veliké rozjitření z ohledu barvy čili znaku. První dokazují, že moravské národní barvy, sice dosaváde bílé, modré a červené, se užívaly v 14. stol., ale od císaře Rudolfa zvláštní milosti, proto, že snad tento monarch v nebezpečenství života Moravany vysvobozen byl, jim, totiž Moravanům, červenou a žlutou za znak udělil, dále dokazují, že užívání barev těchto od císaře Rudolfa k věčné památce na událost svrchu zmíněnou, u národa moravského v zapomenutí přišlo, a proto se až dosavád státních barev užívalo, teď ale u národní gardy do života vstoupiti musí. Tyto důkaze se nám zdají velmi nedůvodné, protože nemůžem pochopit, aby takováto věc u celého národa v zapomenutí přišla. Také myslíme, že, poněvádž při naší národní gardě skoro všecky sestávající oudy neslýchaným násilím k tomu několika ouředníkami a přinucení byli, čepice s žlutýma a červenýma páskami nositi; teď ale kdyby zjikšene měly býti, tito by se na poručníky ty obořili, proč že s nimi tak bláznovsky jednali a jím nepotřebné výlohy dělaly. Pročež chtíc tomu předejít, k takovým úskokům útočiště berou a nám dle našeho zdání jen bulíka na nos věšejí. Z strany těchto barev byly již často mnohé a pestré hádky povstaly, které by snád někdy i v rvačky přejíti mohly. Protož se na větším díle z té poněmčené strany na tom usnesli (mezi nimiž mnohý žádného pojmu nemá, co jaká barva v sobě obsahuje): aby z nich jeden do Brna vyslán byl, aby tam jak z ohledu šatstva pro národní gardu (uniform), tak také národní barvy vyjednal, nás o tom zpravil, abychom věděli, dle čeho se říditi máme. My ale tomuto a takovému vyjednání nedůvěřujeme a protož se obáváme, poněvadž, jak již podotknuto, ze svého prostředka jednatele zvolili, neohlížeje se na stranu, která více národnosti oddaná jest, aby nám zase ty německé barvy za pravé národní nepředstavovali. Jsa teda u veliké pochybnosti, na čem bychom my Moravané státi a čím bychom předce zákonem stvrzeným říditi měli, opovažujeme se, veleváženy pane, Vás jako věhlasného lidumila a dobrorádce o to žádati, by ste tak láskav ráčil býti a nás o pravé moravské barvě zvláštním listem zpravil, jakož i možná-li, co nejdříve Týdenníkem zveřejniti. Do Vaší lásky a přízně se poroučeje zůstáváme Vaši a Vám vždy srdcem oddaní obyvatelé v městě Přerově. V Přerově dne 27. dubna 1848."

Aloisi Vojtěchu Šemberovi, profesoru české řeči a literatury nejprve v Olomouci, později v Brně a ve Vídni, a spolupracovníku Týdenníku byl Kozánkův dopis zřejmě předán, čímž se vysvětluje jeho příspěvek, v jehož úvodu píše: "Došly nás dotazy, jaké jsou vlastně politické barvy Moravské, zdali bílá (stříbrná) a červená, neb žlutá (zlatá) a červená, jelikož mínění o tom jest rozdvojené a při nynějším zřizování obrany národní na tom záleží, by s jistotou se vědělo, jaká kokarda se při ní má zavésti.", a v němž po exkursu do historie dochází k závěru, že: "Jest tedy barva politická markrabství Moravského zlato-červeno-modrá, a tou se označiti přísluší obyvatelům země této, buďtež Slované anebo Němci.". O Šemberově příspěvku potom píše Vincenc Brandl ve svém článku otištěném v roce 1886 v časopisu Obzor pod názvem Zemský erb čili znak markrabství Moravského, že šlo o: "...článek, v němž dokazovati se jal, že na základě privileje z roku 1462. pravý zemský erb markrabství moravského jest červenožlutá orlice. Poslancové tehdejší názor Šemberův si osvojili a usnesli se při rokování o nové ústavě zemské, která však nikdy v život nevešla, na článku 5. takto znějícím: "Země Moravská podrží dosavádní svůj erb zemský, totiž orlici v pravo hledící v poli modrém a červenozlatě kostkovanou. Zemské barvy jsou zlatá a červená."

Citace:
BRANDL, Vincenc. Zemský erb čili znak markrabství Moravského. Obzor : List pro poučení a zábavu. 1886, roč. 9, čís. 1, s. 1-3.
Sněmovní jednání dne 14. srpna 1848. Moravský sněmovní list. Brno: 14. září 1848, čís. 27, s. 213.

Poznámka:
V konečném znění se jednalo o článek 6.

Šemberův výklad přesvědčil umírněné členy přerovské národní gardy k tomu, aby si pořídili prapor a kokardy v jemu odpovídající zemské barevnosti. Proněmecká vrstva ve městě, kterou podporovali i úředníci Přerovského kraje v čele s hejtmanem, ale přerovské gardě v souvislosti s agitací při volební kampani do Frankfurtského parlamentu vnutila prapor a kokardy v barvách velkoněmeckých: černé, žluté a červené.

Citace:
FIŠER, Zdeněk. Spor o prapor národní gardy v Přerově roku 1848. Sborník Státního okresního archivu Přerov / odpovědný redaktor Jiří Lapáček. Přerov: 1995, čís. 3, s. 74-78.

Stanovisko Aloise Vojtěcha Šembery vycházelo z předpokladu, že znakem Moravy je od roku 1838 povolená červenozlatě šachovaná orlice v modrém poli (jen dočasně se neslučující se státním znakem). O něco dříve koncem dubna 1848 podobně heraldicky (zemské barvy musí obsahovat barvy zemského znaku) o moravské zemské vlajce jako o červenožlutomodré trikolóře uvažoval úředník dvorské kanceláře ve Vídni Antonín Rybička.

Citace:
RYBIČKA, Antonín. Welche Farben soll die mährische provinzial Fahne haben. Vídeň: 1848. Dostupné online.

Poznámka:
Antonín Rybička, rukopis z 23. dubna 1848, Vídeň, Welche Farben soll die mährische provinzial Fahne haben (Národní archiv Praha, fond Ministerstvo vnitra - Šlechtický archiv, karton č. 56, inv. č. 164, ad 17161/1839): "Laut Vorakts HZ 17161-839 hat das Markgrafthum Mähren vor dem dem J. 1462 zwar einen von Silber u. rother Farbe geschachten Adler im blauen Felde im Wappen gefuhrt. Den mahrischen Ständen wurde jedoch vom Kaiser Fridrich durch das zu Klosterneuburg unterm 7 Xber 1462 ausgefertigte Privilegium bewilligt, statt des Silber u. rothgeschachten Adlers einen gold u. rothgeschachten im blauen Felde zu fuhren. Diese Begnadigung wurde den mahr. Standen von den nachfolgenden Landesfürsten oftmal ausdrücklich bestattigt u. die Stände bedienten sich dieses ihnen verliehenen Landeswappens. Diesem auch erscheinen als mahrische Landesfarben roth, gold u. blau. Ein weiterer Beleg dafür ist das a. h. Reskript vom 23. Xbris 807 erflosten über den a. ü Vortrag der Hofkzlei vom 11. 7br 807. Diesem zufolge hat Se Majestat Kaiser Franz I. den zur ständ. Versammlung geeigneten Mitgliedern das Tragen einer eigenem auch den Farben des Landeswappen eingerichteten Uniform zu bewilligen geruht. Uber die diesfalls von mähr. Landesgouverneur"

Zlatočervené šachování orlice ale bylo z opačného pohledu chápáno jako nehistorické. A jako svévolný zásah byl Šemberův názor začátkem června 1848 v Týdenníku ideologicky, nikoli historicky kritizován, s jednoznačným závěrem, že "Protož byli a mají zůstati: bílá, červená a modrá barvy naše.".

Citace:
PÍCHA, František. Moravské barvy a vlajky v revolučním roce 1848. Genealogické a heraldické informace 2017: Moravská genealogická a heraldická společnost, z. s. 2018. Brno: 2018, roč. 22 (37), s. 45-46.
SK. Barvy moravské. Týdenník, listy ponaučné a zábavné. Brno: 8. června 1848, čís. 23, s. 179-180. Dostupné online.

Poznámka:
Týdenník, listy ponaučné a zábavné, 8. června 1848, s. 179-180: "(...) Nikdo nerozdával barvy, národové je volili sami. Náš národ slovanský v Moravě zvolil sobě též bílou, nebo nelíbila se mu zlatá. Tu však řekl jednou císař německý k stavům moravským: dovoluju Vám místo bílé barvy žlutou t.j. barvu národu mého do znaku vzíti. To bylo buďto pohanění stavů, neboť čí barvu nosím, toho sluhou bývám, a nebo povolení to bylo směšné; neboť směšné jest, někomu k něčemu povolení dávati, co aby si sám vyvolil nikdo mu zabrániti nemůže, a mnohem směšnější jest takového povolení jako nějaké milosti používati. Neméně jako stavy moravští tenkráte, činili bychom my se směšnými, kdybychom takového bezmyslného privilegium používati chtěli; bylo-li to však ponížení, vymažme památku naň z praporu našeho. Nesmíme vyloučit barvu bílou ze znaku našeho, kterou nacházíme u všech národů povahy naší, barvu, která k nejoblíbenějším u národa našeho na Moravě jest; co přijali stavové, nepřijal ještě národ, a v té věci nerozhodují žádné privilegia, tu rozhoduje pouze cit. (...) Protož byli a mají zůstati: bílá, červená a modrá barvy naše."