Přečtení Pillersdorfovy ústavy z balkonu Reduty v Brně

25. dubna bylo z balkonu Reduty v Brně přečteno německé a české znění nové ústavy (tzv. Pillersdorfova). Matěj Mikšíček o tom podal zprávu uveřejněnou v Národních novinách. Byly vyvěšeny čtyři korouhve: rakouská, "stavovská červenožlutá", celá bílá a bíločervená.

Citace:
Národní noviny. archiv.ucl.cas.cz. 1848, čís. 24, s. 94. Dostupné online.

Poznámka:
Matěj Mikšíček pro Národní noviny, 3. května 1848, č. 24, s. 94: "Dnes asi o půl 2. hod. odpoledne čteno bylo prohlášení konstituce v Brně z balkonu redutního. Front činila národní stráž ve dvou odděleních. Korouhve visely čtyry: rakouská, stavovská (červeno-žlutá), pak celá bílá a pak bílá-červená. Před týdnem insultováni byli jsme, že jsme na kabátech červeno-bílé pásky nosili. Časové se mění a doufáme, že se ještě znamenitě měnit budou! - Po přečtení německého textu vystoupil na pavlán p. prof. Šembera, a u přítomnosti hrab. Lažanského jal se čísti to samé po česku. Národní stráž začala se hemžit a nevrlit, a komandant jeden i druhý kázal: "Beim Fuß!" Nemluvil jsem ještě s p. Šemberou, ale zdálo se mi, že ho tam jeden třínoháč přemlouval, aby toho nechal, a zdá se mi, že i větší částku napotom i přeskočil a vynechal. Rozumět mu beztoho nic nebylo pro nešetrné brebentění národní stráže."

Vyvěšení červeno-žluté bikolóry mimo Brno je doloženo již následující měsíc, při proněmecké akci v Novém Městě na Moravě.

Citace:
PÍCHA, František. Moravské barvy a vlajky v revolučním roce 1848. Genealogické a heraldické informace 2017: Moravská genealogická a heraldická společnost, z. s. 2018. Brno: 2018, roč. 22 (37), s. 47.
Národní noviny. archiv.ucl.cas.cz. 1848, čís. 37, s. 146. Dostupné online.

Poznámka: 
F. Vochoč pro Národní noviny, 18. května 1848, č. 37, s. 146: "Z Moravy. Z Nového Města v Jihlavsku. Dne 13. t. m. sjeli se u nás voliči z 13 panstvích vůkolních, by se 2 vyslanci do Frankfurtu k německému parlamentu volili. Na náměstí vlály s věže dvě korouhve, jedna červená-žlutá, druhá červená-žlutá-černá, na radnici a na zámku dvě německé a jedna rakouská. I ptali jsme se, co vlastně ty červené-žluté barvy znamenají, a bylo nám řečeno, to že jsou dle nejnovějšího poručení nyní moravské barvy. Ta konstituce těm naším pánům pomátla již tak hlavy, že ani nevědí (anebo to snad nikdy nevěděli), které barvy vlastně moravské jsou. (...) Sláva Ferdinandovi císaři, sláva Moravanům! O volení nebyla již ani řeč, my to zhola odepřeli, a žádný se nesměl opovážit podepsat. Na to se strhali německé korouhve s radnice, s věže a se zámku a u velkém jásání lidu hudbou doprovázeného nosila se po městě moravská korouhev. Tak jsme si vyvolili vyslance do Frankfurtu!"