Staré a nové moravské barvy v 80. letech 19. století

Ačkoli se v červená a žlutá v některých částech Moravy prakticky používala, občas se v novinách vyskytly články upozorňující na tzv. správné, také "staré moravské" barvy: "Zemské barvy rakousko-uherského mocnářství. (...) Morava staré bílo-červenou, nové zlato-červenou".

Citace:
Zemské barvy rakousko-uherského mocnářství. Národní listy. 3. září 1880, roč. 20, čís. 212, s. 2.

Na Olomoucku je v srpnu 1880 doloženo, že k bíločervené zemské vlajce se přiklánělo obyvatelstvo česky mluvících moravských obcí. Zatímco okresní hejtman "uznal za zemské barvy moravské bílou a červenou", Josef Engel, starosta Olomouce, nejprve řekl, že "zemskými barvami moravskými jsou červeno-žluto-modrá", později však změnil názor a prohlásil, že zemskými barvami jsou červená a žlutá. 

Citace:
Spor o barvy. Národní listy. 19. srpna 1880, roč. 20, čís. 199, s. 2.

Poznámka:
Národní listy, 19. srpna 1880, č. 199, s. 2: "Spor o barvy. Příchod císařův přede dveřmi, přípravy k uvítání v plném a náhlém proudu a z čista jasna vržena mezi občanstvo venkovské a mezi měšťanstvo Olomouce pochodeň nedorozumění a svárův, jakých barev používáno býti má na praporech, pokud se jedná o barvy zemské, o barvy moravské. Měšťanosta prohlásil na rozích, že zemskými barvami moravskými jsou červeno-žluto-modrá; kdežto okresní hejtman uznal za zemské barvy moravské bílou a červenou. Podle názoru hejtmanova objednaly obce venkovské prapory bílo-červené a banderia okresu olomouckého usnesla se, ozdobiti se fábory těchto dvou barev. Proti všemu nadání však oznamuje měšťanosta olomoucky a přiznává se k omylu, vyznávaje a na rozích zvěstuje, že moravskými barvami jsou červeno žlutá. Tak jsou si měšťanosta olomoucký p. Engel a hejtman okresní p. Khade opět ve vlasích a obecenstvo ani městské, ani venkovské neví, na čem vlastně jest. Venkovské obce usnesly se, zbudovati vítězoslavnou bránu, na nížto skvíti se budou znaky všech zemí koruny svatováclavské, český lev a obě orlice, moravská a slezská. Ve znacích těchto obráží se smýšlení politické našich bodrých venkovanův, kteréžto smýšlení stojí opět v odporu se smýšlením obecní rady královské Olomouce a proto rypa se proti skvostům těmto našim dědičným, hlavně mezi německými obcemi venkovskými, ale obce tyto nedají se másti a odvrátiti od uzavření, jež byly se slovanskými obcemi uzavřeny před třemi týdny!" 

Citace:
Lokales und provinzielles. Olmütz, 2. August. Aufruf. Mährisches Tagblatt. 2. srpna 1880, čís. 40, s. 4. Dostupné online.

Poznámka:
Mährisches Tagblatt, 2. 8. 1880, č. 40, s. 4: "Die dem Feste des Kaiser-Empfanges zukommenden Farben der Fahnen, Draperien u. s. w. werden in folgenden Zusammenstellungen bekannt gegeben: Schwarz-gelb, weiß-blau, gold-roth-blau (mährische Landesfarben) und weiß-roth (Farben der Stadt Olmütz)." 

Citace:
BROŽEK, Aleš; FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 1. část. Vexilologie: zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2018, čís. 187 (2018), s. 3677.

Ke změně postoje jej velice pravděpodobně přiměl výnos prezidia moravského místodržitelství č. 3205 z 10. srpna 1880 "ve věci moravských zemských barev v kalendářích", který byl určen policejnímu ředitelství v Brně a starostům Znojma, Jihlavy, Olomouce, Uherského Hradiště a Kroměříže. V něm se upozorňuje, že zlatá, červená a modrá, jež jsou často chybně uváděny, nejsou moravskými zemskými barvami, nýbrž jsou jimi zlatá a červená. 

Citace:
BROŽEK, Aleš; FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 1. část. Vexilologie: zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2018, čís. 187 (2018), s. 3677.

Poznámka:
10. srpna 1880, Brno, presidium moravského místodržitelství policejnímu ředitelství v Brně, starostům v Jihlavě, ve Znojmě, v Uherském Hradišti, Olomouci a Kroměříži ve věci moravských zemských barev v kalendářích: "In den verschiedenen im Lande herausgegebenen Kalendern werden bei Anführung der Landesfarben des österreichischen Kaiserstaates die Landesfarben Mährens als "gold-roth-blau" angegeben. Diese Angabe ist aber unrichtig, da die Landesfarben Mährens bloß "gold-roth" sind. Zur Vermeidung von hieraus entstehenden Beirrungen werden Euer aufgefordert, die Einleitung zu treffen, daß in den im Amtsberröhe erscheinenden Kalender die Landesfarben Mährens richtig als "gold-roth" angeführt werden."

Citace:
10. srpna 1880, Brno - presidium místodržitelství 1) policejnímu ředitelství v Brně, 2) starostům v Jihlavě, ve Znojmě, v Uherském Hradišti, Olomouci a Kroměříži ve věci moravských zemských barev v kalendářích. Dostupné online.