Vznik samostatného státu 28. října 1918

České červenobílé bikolóry respektive bíločervené prapory (národní barvy) a slovanské trikolóry (barvy červená, bílá a modrá) se pak znovu v Brně a jinde objevují při oslavách vzniku samostatného státu 28. října 1918 na přelomu října a listopadu.

Poznámka:
Moravské noviny z 31. října 1918: "Oslava v Žabovřeskách. Žabovřesky oslavily den českého vítězství manifestací všeho občanstva. Nebylo domu, aby na něm nebyl vlál prapor. Hospodyňky za války kolikrát měly pokušení zmocnit se bílé látky praporů, ale vždy odolaly v důvěře, že naše prapory budou míti ještě příležitost vláti s našich domů. Večer byla obec osvětlena a obecenstvo za zpěvu národních a vlasteneckých písní a hudby procházelo ulicemi."

Citace:
Nadšení v Brně. Moravská orlice. 31. října 1918. Roč. 56, čís. 249, s. 1. Dostupné online.
V jiných moravských městech. "Král. Pole tone v záplavě slovanských barev.". Moravská orlice. 31. října 1918. Roč. 56, čís. 249, s. 1. Dostupné online.
Slavné převzetí radnice. Moravská orlice. 7. listopadu 1918. Roč. 56, čís. 254, s. 3. Dostupné online.
Obrovská manifestace českých socialistů v Brně. Moravská orlice. 6. listopadu 1918. Roč. 56, čís. 253, s. 1. Dostupné online.
Dne 8. listopadu nebude českého studenta, který by neměl červenobílý praporek Českého srdce v Brně. Moravská orlice. 8. listopadu 1918. Roč. 56, čís. 255, s. 3. Dostupné online.
Brněnští policajti už mají kokardy červenobílé. "Česky se naučili během 48 hodin. Ve svých strážnicích zpívají i česky. Nejraději zpívají: "Šup sem, šup tam, nám už je to všecko jedno.". Moravská orlice. 9. listopadu 1918. Roč. 56, čís. 256, s. 3. Dostupné online.

Tehdy se v případě bikolóry skládající se z červené a bílé považovalo více než jednou za nutné upozornit na správné pořadí českých barev (bílá a červená), které jsou v té době již brány jako barvy státní: "Pozor na národní naše barvy! Jediné správné složení našich barev je: na konci žerdě čili "do ulice" bílá a pak (neboli k domu) červená! Není pravda, že je to jedno, ať se to převrátí jakkoli! Obrácená červenobílá je - brněnská! Mnozí majitelé domu už dle naší výzvy se řídili a prapor opravili. Doufáme, že tak i ostatní učiní. Ve vlastním státě přece snad nutno znáti - barvy státní". Červenobílá bikolóra, když jde o pořadí barev na vlajce, ačkoli vyvěšena ve smyslu českých (moravských) barev je přitom dokonce označena za brněnské barvy.

Citace:
Pozor na národní naše barvy!. Moravská orlice. 1. listopadu 1918. Roč. 56, čís. 250, s. 3. Dostupné online.

Poznámka:
Moravská orlice, 7. listopadu 1918, č. 254, s. 3: "Znalost národních státních barev patří ke kázni národní!! Hned po prohlášení samostatnosti státu československého upozornili jsme, jak naše barvy vlastně vypadají, a měli jsme pevně za to, že každý rád poslechne. Ale jsou lidé, o nichž i dnes platí pořekadlo, že by si raději koleno dali provrtat než by uznali svou chybu nebo nevědomost. Naše barva je pouze bíločervená, t. j. opakujeme: bílá na konci žerdě do ulice obráceném a červená k domu. Někdo tvrdí, že je to jedno. Uvedu příklad. Belgie a Německo dosud, jak známo spolu válčí. Belgie má barvu černožlutočervenou, a barva velkoněmecká jest sice z týchž barev složená, ale - složení naprosto jiné - černočervenožluté. U nás mnozí barev neznalí věší červenobílou, t. j. brněnskou, na místo jedině správné bíločervené. Je to dnes náš posvátný odznak národní, barva státu našeho! Proto si ji važme jako klenotu, neříkejme, že je to jedno, zahoďme lhostejnost, jedná-li se o projev našeho po tolika stoletích dobytého práva i svobody zlaté!"

Citace:
Znalost národních státních barev patří ke kázni národní!. Moravská orlice. 7. listopadu 1918. Roč. 56, čís. 254, s. 3. Dostupné online.

Nad zemským domem vlál 29. října prapor s moravskou orlicí a prapor červenobílý.

Poznámka:
Moravské noviny z 30. října 1918: "Slavnostní nálada v Brně. (...) Velké náměstí, Rudolfova ulice a ulice přilehlé skýtaly včera před polednem pohled, jakého jsme tu nikdy neviděli ani za největších svátků. Byl to trochu snad obraz známý ze sokolského sletu. Ale oč radostnější. Mnohé budovy byly ozdobeny prapory hned ráno. Nad zemským domem vlaje naše stará orlice, jako když zasedal sněm, jí po boku je prapor červenobílý."

Citace:
Slavnostní nálada v Brně. Moravské noviny. 30. října 1918. Roč. 39, čís. 259, s. 3. Dostupné online.

Současně byl na začátku listopadu 1918 požadován návrat k zemským barvám červené a bílé.

Poznámka:
František Weiner, 7. listopadu 1918 Národnímu výboru v Brně: "V Konici, dne 7. listopadu 1918. Národnímu výboru v Brně. Navrhuji, aby Národní výbor po vyslechnutí odborníků ustanovil, po případě opravil zemské barvy markrabství moravského. Na základě svéčasného usnesení zemského sněmu prohlášeny zemskými barvami moravskými červená a žlutá, což správným není, poněvadž šachové pole orlice moravské bylo vždy, jak staré doklady a památky ještě dnes dokazují, až do tehdejší doby červenobílé. Budiž tomu opět tak i na dále! S bratrským pozdravem Dr František Weiner notář".

Citace:
Dr. František Weiner, notář v Konici - dopis ze 7. listopadu 1918 ve věci opravy zemských barev markrabství Moravského. Dostupné online.