Vyvěšování zemských vlajek (praporů) na Moravě s blížícím se koncem 1. světové války

S blížícím se koncem války ale vyvěšování zemských vlajek (praporů) na Moravě patrně poněkud ochablo. Národní politika s odvoláním na Moravské noviny informuje, že moravské zemské úřady nevyvěšují své barvy a prapory "a to ani tenkrát, vyvěsí-li prapory velkoněmecké, říšskoněmecké, turecké atd.".

Citace:
Vyvěšování zemských barev moravských. Národní politika. 5. února 1918, roč. 28, čís. 29, s. 4. Dostupné online.

Poznámka:
Národní politika, 5. 2. 1918, č. 29., s. 4: "Vyvěšování zemských barev moravských. Moravské noviny si stěžují, že v poslední době při různých a více méně slavnostních příležitostech nevyvěšují moravské zemské úřady svých barev a praporů, a to ani tenkrát, vyvěsí-li, vyvěsí-li prapory velkoněmecké, říšskoněmecké, turecké atd. Moravský zemský léčebný ústav na Pasece u Šternberka nečiní toho důsledně (jak uvádí "Pozor") a pokud sahá paměť, učinil to dosud jen jednou - a to musil při slavnosti oficiálně býti přítomen přísedící zemského výboru msgr. Šrámek."

Podobně k tomu píše olomoucký Našinec, když současně připomíná, že na zemském léčebném ústavu v Pasece se vyvěšují pouze černožluté a černo-bílo-červené prapory. Ústav tak činil důsledně, a jen když byla svěcena místní kaple, byly v přítomnosti přísedícího zemského výboru msgr. Šrámka vyvěšeny prapory v moravských zemských barvách, ale také českých.

Citace:
Našinec. 7. února 1918, roč. 54, čís. 31, s. 2. Dostupné online.
BROŽEK, Aleš; FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 1. část. Vexilologie: zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2018, čís. č. 187 (2018), s. 3683.

Dobové články dokládají tehdy složité národnostní složení Moravy a Čech. Na Moravě byla situace složitější v tom, že veřejnost se zde na rozdíl od Čech v tom, jaké jsou správné zemské barvy, stále neshodovala. Užívání červené a žluté bylo často spojováno s moravskými Němci, kteří se hlásili k červenozlaté orlici a dále ještě dávali přednost i německým barvám, tj. černé, červené a žluté.

Citace:
BROŽEK, Aleš; FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 1. část. Vexilologie: zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2018, čís. č. 187 (2018), s. 3683.