Zemský znak a vlajka Moravy v současnosti

V současnosti bývá za moravskou vlajku někdy – zejména některými moravskými stranami, spolky a dalšími organizacemi – považována žluto-červená bikolóra.

Citace:  
Moravské barvy a moravská zemská vlajka, s. 165.

Používání žluto-červeného praporu je podle vícerých autorů (L. E. Havlík, M. Hlinomaz) doloženo až v 19. století.

Citace:  
HAVLÍK, Lubomír Emil. Morava: k státoprávnímu postavení země v průběhu věků. Brno: Moravské občanské hnutí, 1990. 58 s. S. 31. Dále jen Morava: k státoprávnímu postavení země v průběhu věků.

Jak uvádí Milan Hlinomaz: "Zdá se, že žlutočervený prapor, logicky odvozený od sněmem v roce 1848 přijaté formy šachování moravské orlice, nesl oficiální posvěcení úřady a pro svou podobnost s říšskou vlajkou, i sympatie moravského obyvatelstva německé národnosti".

Citace:  
Ke státní a zemské symbolice českého státu v období 1526–1918, s. 168.

Historik Ivan Štarha argumentuje, že prapor nebyl Moravě nikdy udělen.

Citace:  
Moravské barvy a moravská zemská vlajka, s. 170.

Na dnešní žluto-červenou bikolóru bývá někdy přidáván zemský znak. Obě tyto verze jsou ale kritizovány odborníky, kteří byli osloveni médii (konkrétně historik Milan Řepa, vexilolog Karel Müller, heraldik Jiří Louda).

Citace:  
MOTÝL, Ivan. Morava s ilegální vlajkou. Týden. Červen 2011, s. 14.
MOTÝL, Ivan. Jak jsem urazil Moravany. Týden. Červenec 2011, s. 12-13.
ŠTĚPÁN, Petr. Moravskou vlajku vyvěsí téměř 400 obcí. Kvůli sporům není jasné, zda je to ta pravá. iHNed.cz. Červenec 2012. Dostupné online.
Škromach: Že se vyvěšování moravských vlajek čecháčkům nelíbí? Jejich věc. Parlamentní listy. Červenec 2012. Dostupné online.