Barvy orlice s červenozlatým šachováním proti barvám moravské orlice

Četnými případy je doloženo, že obyvatelstvo Moravy bylo ke konci 19. století v používání zemských barev rozděleno na dva tábory. Jestliže mnozí Moravané hovořící německy se údajně přikláněli ke žluté a červené barvě, totiž k barvám orlice s červenozlatým šachováním, ostatní Moravané stáli za červenou, bílou a modrou, protože to byly barvy moravské orlice. Z nich bílá a červená jsou rovněž českými národními barvami, a v kombinaci s modrou se jedná i o slovanské (všeslovanské) barvy. Ukázkou nenávistného projevu zdůrazňujícího akcí jednotlivců běžný odpor Němců proti jinému než žlutočervenému praporu je příběh advokáta Jana Kučery, který v červnu roku 1888 u příležitosti návštěvy brněnského biskupa svůj dům v Hustopečích vyzdobil "praporem zemských barev moravských (bílá, modrá a červená)". Němci na jeho dům následně házeli kamení a prapor poničili. Na vrata domu napsali nápis "Weiss, roth, blau - trag jede böhmische Schwein", což přeloženo znamená: "Bílou, červenou, modrou nosí každé české prase".

Citace:
Surový čin "inteligence" hustopečské. Národní listy. 27. června 1861, roč. 1, čís. 177, s. 2. Dostupné online.

Poznámka:
Národní listy, 27. června 1888, č. 177, s. 2, Surový čin "inteligence" hustopečské: "V Hustopečích na Moravě, středisku volebního okresu rohateckého millionáře Rudolfa Auspitze, usadil se počátkem roku 1886 český advokát, i v pražských kruzích namnoze známý pan JUDr. Jan Kučera ml. Ihned se všech stran proti němu osnován útok, aby mu veškeré působení jeho učiněno bylo nemožným. Přehojně byly rozšiřovány možné i nemožné, pravdivé i nepravdivé zprávy směřující ku zlehčení pověsti a dobrého jména řečeného advokáta. Jeho přes to vždy rázné vystupování a požadování spravedlnosti pro řeč a národnost českou brzo popudilo i byrokracii moravskou, posud skoro venkoncem zuřivě německou i nebylo tajeno, že i vysoce postavení úřadníci při úřadních i neúřadních výkonech osvědčují záští a nenávist proti dru. Kučerovi. Dlouho trvající agitace konečně přinesly ovoce, jež prozrazuje své símě. V těchto dnech přijel do Hustopeče k odbývání generální visitace a udílení svátosti biřmování biskup brněnský, za kterouž příčinou dr. Kučera dům svůj ozdobil praporem zemských barev moravských (bílá, modrá a červená); všechny rozvážné kruhy měšťanské v Hustopeči nad ozdobou tou měly zjevnou radost; jenom v kruzích tak zvané intelligence hustopečské, kteráž se skládá z učitelstva německých škol městských a nižší zemské školy realné, židovstva a skoro všech zřízenců obecních - spůsobil prapor moravských barev nad příbytkem nenáviděného dra. Kučery vlající takové vzbouření, že ze středu této "intelligence" pachatelé posud neznámí v noci ze dne 24. na 25. t. m. kamením příbytek dra. Kučery bombardovali, okna i vrata roztloukli, prapor kameny prorazili a na konec jeden z nich (v noci) na vrata domovní ve výši 2 metrů od země napsal slova: "Weiss, roth, blau - trag jede böhmische S..." - Poslední slovo patrně v kruzích intelligence hustopečské velké oblibě se těší, takže na vratech domovních šestkráte bylo opakováno. Trestní oznámení bylo již učiněno, k vůli zjištění pachatele byl rukopis na vratech domovních ihned fotografován a soudním aktům přiložen zároveň se sbírkou kamenů, jimiž dům "oblehaný" byl obklopen. Rukopis na vratech psán byl osobou dospělou, jest neobyčejně vypsaný a kdyby to ještě malým pokynem bylo pro naznačení krahů, kdež pravého pachatele hledati sluší, tak oznámeno bylo soudu, že již asi v 7 hodin večer dne 24. t. m. osobnost kruhům hustopečského kasina velmi blízká ve Velkých Pavlovicích (1 1/4 hodiny cesty od Hustopeče) vítězoslavně vypravovala, že slovanský prapor na příbytku dra. Kučery v Hustopeči již jest roztrhán a na něm uvedená shora německá slova napsána."

Citace:
BROŽEK, Aleš; FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 1. část. Vexilologie: zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2018, čís. 187 (2018), s. 3678.