Doložené a užívané moravské vlajky

Historicky existovalo několik verzí užívaných a doložených moravských vlajek, které byly především během 19. století používány paralelně v dvojí nebo trojí barevnosti, odvozené od tinktur zemského znaku.

Citace:
Ke státní a zemské symbolice českého státu v období 1526–1918, s. 167.

Podle některých autorů je tedy moravská vlajka bílo-červeno-modrá, v uvedeném pořadí vodorovně pruhovaná.

Citace:
BROŽEK, Aleš. Lexikon vlajek a znaků zemí světa. 2. vyd. Praha: Kartografie, 2003. 223 s. S. 50.

Tato kombinace barev byla vlajkou moravských vlastenců už v 19. století.  

Původ šachování moravské orlice a jeho tinktur se snažila vysvětlit řada badatelů. Barevnost šachování orlice tak mohla být například odvozena od barevnosti českého lva (stříbrný lev na červeném štítě) a vyjadřovala spojitost Moravy s českým králem a českou monarchií, jak připomíná například historik Vladimír Růžek.

Citace:
RŮŽEK, Vladimír. Cesty k definici (nejen) moravského znaku a praporu. Veřejná správa. 2013. Čís. 10, s. 21. Dostupné online.

Podle právního historika Jiřího Bílého nejsou tinktury moravské orlice odvozeny ze znaku Čech, ani z červených plamínků na svatováclavské orlici, ani z chorvatského znaku, jak říkají jiné teorie snažící se vysvětlit původ šachování moravské orlice. Původ šachování i jeho tinktur se snažil vysvětlit jako součást sponheimsko-andechsovského dědictví. Původně stříbrná orlice a červeno-stříbrný štít byly podle Jiřího Bílého spojeny králem Přemyslem Otakarem II. do jednoho znaku. Členové starkenburské větve dynastie Sponheimů pak měli používat stříbrno-červeně šachovaný štít, který měl po svých předcích zdědit Oldřich III. Korutanský vládnoucí na Břeclavsku. Oldřich III. Korutanský odkázal Přemyslovi II. Otakarovi všechny své země a král Přemysl II. Otakar pak měl podle této teorie šachování považovat za jedno ze zděděných znamení. U Sponheimů ale není před rokem 1260 (1269), kdy je doloženo šachování moravské orlice, doloženo šachování štítu.

Citace:
Ottokars Österreichische Reimchronik (MGH Deutsche Chroniken V,1). Dostupné online.
KREJČÍK, Tomáš; PÍCHA, František. Český a moravský znak ve znakové galerii v Gozzoburgu v Kremsu. Genealogické a heraldické informace 2008 : Moravská genealogická a heraldická společnost, o. s. 2009. Brno: 2009, roč. 13 (28), s. 49-57.

To potvrzuje i Jiří Bílý, když sám uvádí: "Nemáme však toto znamení doloženo na jejich pečetích."

Citace:
BÍLÝ, Jiří. Moravská orlice, symbol panovníka, země a národa. In: Moravský národní kongres. Moravský historický sborník. Brno: Moravský národní kongres, 2006. Kapitola 1.2.1 Šachování orlice moravských markrabat, s. 281.

Toto znamení je doloženo až na pečeti z roku 1299.

Citace:
BÍLÝ, Jiří. Moravská orlice, symbol panovníka, země a národa. In: Moravský národní kongres. Moravský historický sborník. Brno: Moravský národní kongres, 2006. Kapitola 1.2.1 Šachování orlice moravských markrabat, s. 283.

Oldřich III. Korutanský z rodu Sponhaimů nikdy nepečetil šachovnicí a Jindřich III. Hlohovský pečetil orlicí. (podrobně popsáno v článku Moravská orlice).

Citace:
Pečeť Oldřicha III. Korutanského. Dostupné online.
Henryk III (I) głogowski. Dostupné online.