Nové moravské a pražské barvy jsou stejné

Zajímavostí je, že v době, kdy bylo naprosto samozřejmé, že barvy různých měst a územních celků jsou duplicitní, si někdo povšiml, že "nové" moravské a pražské barvy jsou stejné. V Moravské orlici z roku 1901 se k tomu uvádí: "Červená a žlutá, barva lásky a žárlivosti, pojí se k sobě ve výmluvném souladu na zemské vlajce moravské. Při každém zasedání sněmovním vidíme tyto barvy vlát na praporcích, vztyčených na zemském domě. Naši historikové ovšem dokazují, že pravými barvami země nejsou a že historický znak země moravské nese barvy zcela jiné. Zatím však stalo se, že tyto barvy objevily se v Praze.". Autor krátkého článku tím však nemíní barvy vlajky nebo praporu Prahy, ale stožáry natřené červenožlutě. Hospodářský úřad to tak prý udělal proto, aby vhodně "mohl dle potřeby použíti jich volně k zavěšení praporů červenobílých i černožlutých. Tedy z každého praporu, zemského i říšského, kus barvy objevil se na stožárech."

Poznámka:
Moravská orlice, 9. června 1901, č. 131, s. 2: "K nastávajícímu příjezdu panovníkovu postaveny byly na ulicích stožáry červenožluté. Byly obecenstvem různě kritisovány. Jaké to jsou barvy v Praze nevídané, říkalo se, a ti, kdož je poznávali, ptali se, jak dostaly se do Prahy barvy - země, vlastně stavů moravských? Či snad kus státoprávnictví v tom měl být? Přišlo už vysvětlení. Hospodářský úřad obecní dal stožáry nově barvami natříti, s nikým se nepotázav. Učinil tak z důvodu vhodnosti, aby mohl dle potřeby použíti jich volně k zavěšení praporů červenobílých i černožlutých. Tedy z každého praporu, zemského i říšského, kus barvy objevil se na stožárech. Jisté praktické, ale také velmi charakteristické u srovnání s tím zuřením o barvy černo-červeno-žluté, jež právě před příjezdem panovníkovým odehrává se v německých městech Čech - za potlesku německých nacionálů moravských."

Z tohoto vysvětlení ale není zřejmé, jestli o původu pražských městských barev (vlajek a praporů), jak byly stanoveny v dubnu 1891 na zasedání rady královského hlavního města Prahy, nevěděl Hospodářský úřad nebo autor článku.

Citace:
Brněnské zprávy. Červeno-žlutá a černo-červeno-žlutá. Moravská orlice. 9. června 1901. Čís. 131, s. 2. Dostupné online.
BROŽEK, Aleš; FOJTÍK, Pavel. Moravská vlajka. Jaká, a jak? 1. část. Vexilologie: zpravodaj České vexilologické společnosti. Praha: Roč. 2018, čís. č. 187 (2018), s. 3680-3681.