Otevřený dopis představitelům Moravské národní obce

Situace používání vlajkového symbolu, který má myšlenkový a technicko-ekonomický problém, částí promoravského obyvatelstva vedeného některými spolky a politickými silami při různých vystoupeních byla předtím hodnocena například Jaroslavem Nesibou, autorem jednoho z návrhů na zcela novou podobu moravské vlajky.

Poznámka:
Jméno Jaroslava Nesiby je čas od času připomínáno i v souvislosti se snahami o udržování a obnovu hraničních kamenů na historické moravskočeské hranici.

Citace:
Hraniční kámen se přestěhoval z Kukle do Pomezí. Dostupné online.
Symbolika země Moravy. Dostupné online.

Ten začátkem roku 2010 pro Moravskoslezskou akademii pro vzdělání, vědu a umění na základě informací od Aleše Brožka, Milana Bubna, Lubomíra Havlíka, Milana Hlinomaze, Hanse-Ulricha Herzoga, Evelina Oberhammera, Stanislava Řeháka, Pavla Sedláčka a Ivana Štarhy zpracoval zprávu o žlutočervené bikolóře se znakem, již nazval Otazníky nad moravskou vlajkou. 

Citace:
Otazníky nad moravskou vlajkou. Dostupné online.
Novináři jižní Moravy: Respektujme důstojnost moravského markraběte (2017). Dostupné online.

Představitelům Moravské národní obce byl 23. července 2013 jako Výzva Moravanů Moravské národní obci dán na vědomí otevřený dopis, jímž tito Moravané vyjádřili odpor proti symbolice zaváděné MNO a nabádali k ukončení její propagace. Podepsaní nesouhlasili s tím, aby se MNO nebo nějaká jiná organizace sama nazvala zástupcem Moravanů. Podle signatářů Moravská národní obec opakovaně zneužila jména a výroky některých historiků a archivářů, aby uspěla ve své činnosti: "Toto vaše chování vrhá nelibé světlo na nás ostatní na Moravě." Moravská národní obec v dopisu byla mimo jiné vyzvána: "Zastavte šíření falešné žluto-červené vlajky po Moravě!".

Citace:
Výzva Moravanů Moravské národní obci. Dostupné online.