Počátky výzvy k vyvěšení moravské vlajky

Některé moravské obce vyvěšovaly coby moravskou vlajku již od 90. let 20. století žlutočervenou bikolóru.

Citace:
Historie vlajkové iniciativy. MNO. Dostupné online.

V roce 2007 začaly být radnice oslovovány šířeji. První výzvou za vyvěšení moravské vlajky má být výzva Milana Kocourka z 1. března 2007, kterou odpověděl na vyvěšení tibetské vlajky v Brně.

Citace:
KOCOUREK, Milan. Brněnští radní statečně vyvěsí. Moravský výběr. 1. března 2007.

Na základě osobní výzvy Stanislava Blažka bylo schváleno vyvěšení moravské vlajky 5. července 2008 v Kyjově, Tvarožné a Dlouhé Loučce u Uničova. 

Citace:
NOVOTNÝ, Vladimír. Moravské vlajky na radnicích. Hlas Moravy 8/2008 (občasník strany Moravané). 22. července 2008, čís. 8, s. 8-9.

Tyto zkušenosti vedly Moravskou národní obec ke zpracování letáku s informacemi k moravské vlajce. První informační leták pochází ze srpna 2008.

Citace:
Historie vlajkové iniciativy. MNO. Dostupné online.

Moravská národní obec pak v následujícím roce 17. dubna 2009 vydala vlastní výzvu k vyvěšení moravské vlajky: "Vážení občané, v současné době se čím dál tím více opět začínají na území Moravy používat moravské zemské vlajky. Připojte se i VY ja­ko nemálo jiných občanů a institucí. Používejte i VY moravskou zemskou vlajku při různých společenských nebo sportov­ních akcích, státních svátcích (například svatého Cyrila a Metoděje), či u jiných vhodných příležitostí. Užívání vlajky NENÍ politický čin, ale projev zdravého moravského patriotismu.".

Citace:
MNO: Moravská zemská vlajka — VÝZVA!. Moravská obec 13-14/2009 (zpravodajský list Moravské národní obce). 17. dubna 2009. Čís. 13-14, s. 54. Dostupné online.
Výzva k vyvěšení moravské vlajky (2009). MNO. Dostupné online.

Na podzim 2009 přišel Martin Zeman s nápadem, jak lépe Moravu dostat do podvědomí obyvatel a přimět je k zamyšlení. Myšlenka spočívala v nahrazení vlajky Fakulty podnikatelské před budovou VUT v Brně, Kolejní 4, kde společně sídlily Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií a Fakulta podnikatelská, moravskou vlajkou. Byla oslovena řada lidí, kteří jej odkázali na děkanku Fakulty podnikatelské Annu Putnovou. S ní pak proběhla výměna stanovisek, komunikace ale skončila pro záměr neúspěšně. Ve své žádosti Martin Zeman popsal "žluto-červenou bikoloru, která je buď samotná, nebo s erbem Moravské orlice uprostřed"

Citace:
Historie vlajkové iniciativy. MNO. Dostupné online.

Martin Zeman se proto 16. listopadu 2009 obrátil s žádostí "jejímž cílem je upevnit národní hrdost obyvatel Moravy, tedy Moravanů" na brněnský magistrát, když poprosil brněnského primátora Romana Onderku o vyvěšení moravské vlajky na radnici. Konstatoval přitom, že: "Mnoho Moravanů ani netuší, že Moravská vlajka existuje nebo že se mohou hlásit k Moravské národnosti, a proto by bylo dobré jim to tímto krokem připomenout".

Citace:
Historie vlajkové iniciativy. MNO. Dostupné online.

Roman Onderka v odpovědi vyjádřil radost nad vlastenectvím Martina Zemana a jeho zájmem o Moravu. Podle něj však nebylo možno moravskou vlajku vyvěsit kvůli státnímu uspořádání České republiky a jejímu členění na kraje. Konstatoval, že "hrdost na moravský původ lze vyjadřovat i jinak, než jen vyvěšením vlajky". Aby získal podporu pro svoji argumentaci, požádal Martin Zeman o stanovisko Českou vexilologickou společnost, kde jeho podání obsáhle vyřídil její místopředseda Pavel Fojtík. Pavel Fojtík přitom za vhodný historický symbol označil modrou vlajku s moravskou orlicí, jak už byla ve formě praporce vyobrazena na středověkém portrétu markraběte Jošta, a poznamenal, že "dnes je oficiální moravská orlice stříbrno-červená, protože v takové podobě je oficiálně součástí velkého státního znaku České republiky a bylo tak tomu i za první republiky.". S tímto stanoviskem se Martin Zeman znovu obrátil na Romana Onderku, ale opět neúspěšně, když k moravské vlajce Magistrát města Brna vydal stanovisko, kde mimo jiné napsal (Eliška Balaščáková): "Vzhledem k právní neexistenci Země moravské není moravská vlajka oficiálním státním či samosprávným symbolem, její vzhled a užití nejsou nyní kodifikovány žádným speciálním zákonem." (Magistrátem města Brna byla moravská vlajka vyvěšena v roce 2011 jako žlutočervená bikolóra se znakem - kvůli odlišení od vlajky hlavního města Prahy). Martina Zemana následně Moravská národní obec pozvala na schůzku, při níž byla domluvena další spolupráce, Martin Zeman vyplnil přihlášku do Moravské národní obce "a „zábava“ mohla začít". Po půl roce od zahájení spolupráce, v den sv. Cyrila a Metoděje 5. července roku 2010, vlajku vyvěsilo sedmdesát tři moravských radnic a objevila se i na budově Krajského úřadu Jihomoravského kraje v Brně.
 
Citace:
Historie vlajkové iniciativy. MNO. Dostupné online.