Výzva Moravské národní obce

Na podporu iniciativy "Za vyvěšování moravské vlajky" vzniklé v roce 2009 se Moravská národní obec se svou výzvou obrací na úřady samospráv na Moravě a také v Čechách. V ní předkládá informace o moravské vlajce a příznivá vyjádření některých zastupitelů. Spolupráci s účastníky iniciativy v letech 2010 až 2012 vedl Vladimír Novotný. Technické zabezpečení a interaktivní mapu měl na starost Vojtěch Říha, členové Společné rady Moravské národní obce. Účinek iniciativy postup­ně narůstal. Vyvěšování moravské vlajky zaujalo české a moravské sdělovací prostředky, které o ní pravidelně podávaly zprávy. První tisková konference proběhla v roce 2013, kdy řízení převzala místopředsedkyně Moravské národní obce Lenka Holaňová.
 
Citace:
Historii Moravy si vyvěšením její vlajky připomene 750 radnic. Dostupné online.

Z pohledu Moravské národní obce se o výzkum historie moravských symbolů zasloužil její člen Jan Studeník.
 
Citace:
MNO: OLOMOUC – Minireportáž z konference vlajkové iniciativy (2. listopadu 2013), in: zamoravu.eu, 19. listopadu 2013. Dostupné online.
Zvláštní poděkování místopředsedkyně Moravské národní obce, in: zamoravu.eu, 3. července 2015. Dostupné online.

Byly vytvořeny zvláštní internetové stránky, jejichž účelem mělo být přiblížení historie a současnosti moravských symbolů.
 
Citace:
MNO: Moravská vlajka, barvy a symboly. Dostupné online.

O vyvrácení historiografických názorů např. Vladimíra Růžka a Ivana Štarhy jdoucích proti názorům představeným na stránkách Moravské národní obce se snažil Rostislav Svoboda.
 
Citace:
Svoboda Rostislav, Zemské vlajky Moravy, Čech a Slezska, in: zamoravu.eu. Dostupné online.
Svoboda Rostislav, Historické symboly. Zemské vlajky Moravy, Čech a Slezska, in: Veřejná správa, 25-26, 2013, s. 36-40. Dostupné online.
Svoboda Rostislav, Odpověď na studie PhDr. Ivana Štarhy ohledně moravské vlajky. Dostupné online.
Odpověď na studie PhDr. Vladimíra Růžka ohledně moravské vlajky. Dostupné online.

Skutečnost, že se proti snaze o vyzdvižení žlutočervené bikolóry se žlutočerveně šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí a žlutým jazykem v modrém štítu uprostřed jako vlajce mající symbolizovat Moravu a jejímu vyvěšování na radnicích ozývají i jiné hlasy volající po používání symboliky vycházející ze znaku Moravy, v roce 2014 hodnotil ze své pozice předseda Moravské národní obce Jaroslav Krábek v textu Komu vadí moravská vlajka?. Jiný názor vnímal jako úsilí o narušení akce a pokud možno zamezení jejího rozšíření. Pro první roky iniciativy za těmito snahami vidí osobní ambice několika moravských aktivistů, jež chápe jako prosazování svých vlastních návrhů nové podoby moravské vlajky. Jako nositelé jiných názorů, které vnímá jako odpůrce iniciativy, se podle Jaroslava Krábka měli zakrátko objevit noví vůdcové. Z nich jako prvního uvádí redaktora časopisu Týden Ivana Motýla, a po něm učitele zpěvu Pavla Josífka, toho času v Anglii. Tito dva měli stát za nárůstem činnosti proti iniciativě, jíž přiznává cílenost a sofistikovanost, soustřeďující se v Praze a u lidí s Prahou svázaných profesně. Podle Jaroslava Krábka odpůrci na začátku předstírali dobrý úmysl a kladný vztah k Moravě a z toho plynoucí používání správné moravské vlajky. Tímto měli navázat na své moravské předchůdce, postupně odsunuté do pozadí. Jejich skutečné záměry se však měly zanedlouho postupně odhalit. Za zlom považuje prohlášení vlajkové iniciativy a Moravské národní obce, že: "Moravská národní obec nestanovuje ani nikomu nepředepisuje podobu vlajky, kterou má vyvěsit. Masově vyvěšovanou vlajku, kterou doporučuje a která vznikla spontánně v občanském prostředí, považuje za Symbolickou občanskou vlajku.", čímž měli být jím zmiňovaní "pražští odborníci" přinuceni ke změně argumentace, k větší tvrdosti a násilnosti. Jako ukázku tohoto nového přístupu uvádí názory o vhodnosti navrhnutí a schválení moravské vlajky odborným orgánem Poslanecké sněmovny, a dále, že jen znaky a vlajky krajů, které jsou schváleny Poslaneckou sněmovnou, jsou správnou a jedině možnou výchozí variantou moravského znaku a praporu aj. Cituje tedy myšlenky obsažené v textech Vladimíra Růžka a Ivana Štarhy. Vyvozuje z toho, že vůbec nejde o barvy nebo symboly, ale o to, že je na Moravě vyvěšována vlajka, která nebyla schválena v Praze. Jako základní spornou otázku, kterou uvozuje další část svého textu, pak předkládá: "Má Morava právo rozhodovat o svých věcech sama, nebo musí vždy o všem rozhodovat Praha?".

Citace:
Komu vadí moravská vlajka?, in: Moravská obec 24/2014, zpravodajský list Moravské národní obce, 20. března 2014, s. 2-3. Dostupné online.