Státní vlajka a státní znak po roce 1992

Podle zákona o státních symbolech České republiky (zákon č. 3/1993 Sb.) je vlajka ČR (česká vlajka) jedním ze státních symbolů. Ještě před vznikem České republiky byla pro legitimizaci barev modrá barva žerďového modrého klínu státní vlajky vyložena, mimo jiné, jako barva historické země Moravy (§ 4 Státní vlajka).

Citace:
Zemský registr erbů České republiky. Legislativa. ZREČR. Dostupné online.
Návrh zákona České národní rady ze dne 4. prosince 1992 o státních symbolech České republiky. Dostupné online.
Státní symboly ČR: Jejich historie a význam. Velký státní znak. Malý státní znak. Státní barvy. Státní vlajka. Vlajka prezidenta republiky. Dostupné online.

Poznámka:
K § 4 Státní vlajka (zákon č. 3/1993 Sb., o státních symbolech ČR (přijatý končící Českou národní radou) ze 17. prosince 1992, platný od 29. prosince 1992, účinný od 1. ledna 1993): "Její barvy mají odpovídat základním polím na státním znaku, v případě České republiky tedy barvám erbu českého a moravského. (...) Navrhovaná vlajka České republiky vznikla na základě dlouhých odborných historických a politických jednání, jejichž výsledkem byl zákon č. 252/Sb. ze 30. 3. 1920, jako vlajka nového československého státu, o jehož zrod se zasloužili především politici a občané české národnosti. Původní česká bílo-červená vlajka, odvozená od barev českého znaku, byla doplněna klínem, jehož modrá barva byla převzata nejen ze znaku slovenského, ale i z moravského a podkarpatoruského. (...)."

Citace:
Zákon České národní rady ze dne 17. prosince 1992 (zákon č. 3/1993 Sb.) o státních symbolech České republiky. Dostupné online.
Vlajku společného státu si Češi nechali, i když Slovensko bylo proti. Dostupné online.